TALITA STORIES

Här kan du läsa några korta berättelser ur verkligheten. Alla namn är fingerade och en del detaljer (som ålder, nationalitet etc) kan vara ändrade i syfte att skydda kvinnornas identiteter. Samtliga berättelser är godkända för publicering av kvinnan själv.

Vill du även få vårt nyhetsbrev? Klicka här.

Destiny

2010 avslöjade polisen ett människohandelsnätverk efter intensiv spaning och telefonavlyssning. Den kvinnliga ligaledaren fick sex års fängelse för människohandel - ett av de strängaste straffen för ett sådant brott i Sverige. De ca tio kvinnor som utnyttjats i prostitution av ligan här, hade skrämts till lydnad genom voodoo-ritualer i hemlandet. Den yngsta flickan var 16 år när hon kom hit. Hon påstods vara skyldig ligan 60 000 euro - pengar hon skulle betala tillbaka genom att ha sex med svenska män.

Destiny var 17 år när hon slussades till Talita av sin advokat. Rättegången hade tagit hårt på henne och nu behövde hon få bearbeta sina trauman. Hon berättade hur hon hade hållits inlåst och blivit fruktansvärt illa behandlad. Hon berättade också att det hade tagit en hel månad innan hon vågade berätta någonting överhuvudtaget för polisen. Men till slut gjorde hon det och i hennes fall slutade det med att förövarna blev dömda. Åtta år har gått sedan dess och Destiny har idag permanent uppehållstillstånd i Sverige, arbetar som undersköterska, är gift och har barn.


Tatjana

En som visste att hon skulle hamna i prostitution men inte förstod vad det skulle innebära är Tatjana. Tatjana är född och uppvuxen i ett land i forna östblocket. Hennes pappa lämnade henne, lillebror och mamman när hon var mycket liten. De fick bo i en skrubb hos släktingar och Tatjana blev behandlad som och kallad för en hund av släktingarna. Hon var till och med tvungen att äta mat ur hundskålen. De hade stora svårigheter att få ihop pengar för att överleva. På grund av omständigheterna i hemmet, började Tatjana arbeta på en bordell vid 13 års ålder. När hon efter ett antal år blev erbjuden giftermål och flytt till Sverige tackade hon ja. Hon visste om att hon skulle prostituera sig här, men inte under vilka omständigheter det skulle ske.

Tatjana blev mer och mer nerbruten för varje dag. Mannen hon gift sig med, som också var hennes hallick, tvingade henne att ha sex med en rad olika män varje dag. Pengarna såg hon aldrig. Till slut lyckades hon bryta sig loss och blev slussad till oss av en landsman. Hon behövde mycket stöd och hjälp för att komma vidare. Framför allt behövde hon få en känsla av att vara värdefull och älskad. Det hade hon aldrig upplevt. Idag mår Tatjana bra. Hon har uppehållstillstånd i Sverige, är gift och har barn samt studerar.


Jasmina

Jasmina kom till oss i slutet av 2015, slussad av Stockholmspolisens Prostitutionsgrupp. Då hade hon utnyttjats sexuellt på nattklubbar i olika länder i Europa och därefter hamnat i prostitution här. Dagarna innan hon kom hade hon haft tankar på att ta sitt liv och hon dövade dagligen sin inre smärta med alkohol och kokain. Efter att ha jobbat stenhårt med sig själv under ett helt år, flyttade hon i slutet av 2016 till vår utslussningsägenhet. Jasmina mår bra idag. Hon har en egen bostad, studerar till traumaterapeut, föreläser om prostitution och människohandel, medverkar i intervjuer och är en av initiativtagarna till Talitas uppsökande verksamhet.Serena

2012 misstänkte en kvinna i Nepal att en flicka, som vi kallar Serena, var på väg att utnyttjas i människohandel. Hon kontaktade sin släkting i Sverige - landet dit Serena var på väg. Talita fick information om flickan och vi åkte ut till Arlanda för att försöka förhindra att Serena hamnade i fel händer. Väl på plats ledsagade gränspolisen Serena direkt ut till oss och hon hann därför aldrig ringa de okända män hon fått instruktioner om att kontakta vid ankomsten. Senare visade det sig att en av de inblandade männen tidigare dömts för sexualbrott.

Efter att Serena fått bo hos oss i Villa Talita ett par månader var hon redo att återvända hem. Hon fick då ingå i Jämställdhetsmyndighetens och IOM:s återvändandeprogram. Idag är hon utbildad polis, försörjer sin familj och vi håller fortfarande kontakten. Då och då skriver hon en hälsning och uttrycker sin glädje och tacksamhet över att både hon och hennes familj har det bra, tack vare den hjälp hon fick att börja studera. Nyligen gifte sig Serena med mannen hon älskar. Han är också polis och de både drömmer om att göra Nepal till ett tryggare samhälle för unga flickor och pojkar.

Claudia

En ung rumänsk kvinna, Claudia, hittades vid ett tillslag som polisen gjorde mot ett hus i södra Stockholm där det pågick prostitution. När hon slussades till Villa Talita var hon mycket ledsen och orolig. Hemma väntade en liten son hon inte sett på två månader. Till en början ville Claudia inte berätta särskilt mycket för polisen, men efter samtal och uppmuntran från andra kvinnor i boendet, bestämde hon sig för att berätta allt. Några dagar senare var hon påtagligt lättad och glad. Vi gjorde en utflykt tillsammans och Claudia klättrade högt upp i ett träd med en burk såpbubblor i handen. Hon ställde sig på en tjock gren och blåste för att se bubblorna flyga bort över hustaken.

När det var dags att åka hem fick Claudia ingå i Jämställdhetsmyndighetens och IOM:s återvändandeprogram. Hon fick bland annat hjälp att betala för sjukvårdskostnader och mediciner som hon behövde efter övergreppen i Sverige. Lite senare kom Claudia tillbaka och bodde hos oss igen när hon medverkade i rättegången. Båda hallickarna dömdes för människohandel och fick fängelse och utvisning. Claudia fick ett ordentligt skadestånd och för pengarna har hon köpt en egen lägenhet i Rumänien. Vi håller fortfarande kontakten med henne efter flera år.

Miriam

Sommaren 2014 slog Stockholmspolisens Prostitutionsgrupp till mot ett lägenhetshotell där det pågick sexköp. En ung kvinna, Miriam, hittades och slussades till Villa Talita. Ensamstående med tre små barn i hemlandet låg försörjningsbördan helt och hållet på den unga mamman. Men det tyngsta att bära var en stor skuld som exmaken lämnat henne med - en skuld hon betalade av till kronofogdemyndigheten i hemlandet genom att sälja sig i Sverige en vecka varje månad. Alternativet vore ännu värre, att bli fråntagen hus och hem och riskera att förlora vårdnaden om sina tre barn.

Vi besökte Miriam i hemlandet och undersökte i detalj hur skulden var utformad och hur den skulle betalas av. Efter en tid fick Mirjam fick ett nytt jobb på kontor och Talita hjälpte henne att betala av skulden, vilket ledde till att Miriam aldrig mer behövde åka till Sverige och sälja sin kropp. Här är ett av alla meddelanden hon skickat för att uttrycka sin tacksamhet:

"Thank you so much for sending me money! My life really changed thanks to you. You helped me to free myself from that situation. BIG THANKS once again to everyone in Talita and all the sponsors, to allow me to get back to a normal life and be an ordinary woman and mother. I appreciate that “strangers” from a foreign country are interested in the life of an unknown woman. For me, Talita is a place where angels live and I still don’t have words to describe how grateful I am for what you did for me."


Jenny

Jenny var 20 år när hon kom till Tallita, slussad av polisens Människohandelssektion. Hon hade vuxit upp i en helt vanlig svensk familj, men när hon var liten våldtogs hon av en granne, som senare sålde henne vidare till andra män. Som tonåring började Jenny skada sig själv genom att sälja sin kropp.

Jenny valde att stanna och ingå i Talitas rehabiliteringsprogram. Det fanns perioder när hon misströstade totalt och nästan var beredd att ge upp, men det gjorde hon inte! Hon lyckades ta sig ur prostitutionen och idag studerar hon till sitt drömyrke.


Stöd oss gärna!

Stöd oss